Avto KVEDER - Optika podvozja vozila
Avto KVEDER - Avto optika

OPTIKA PODVOZJA VOZILA - AVTO OPTIKA

Pnevmatike so edini stik vozila s cestiščem, brezhibno podvozje pa poskrbi za njegovo dobro lego. Za natančno krmiljenje morajo biti kolesa vašega vozila ves čas v stiku s cestiščem. V tem primeru nastopi vloga vzmetenja, ki mora biti sposobno absorbirati sunke in vzdrževati želeno smer, kar pa je mogoče zgolj ob pravilno nastavljeni geometriji podvozja. Vožnja z vozilom, ki ima poškodovano ali izrabljeno podvozje predstavlja varnostno tveganje. Takšno vozilo ima namreč slabšo lego na cesti in predstavlja veliko potencialno nevarnost. Še bolj nevarna je popolna odpoved krmiljenja med vožnjo, ki lahko privedejo do grozljivih razsežnosti z veliko materialno in človeškimi žrtvami

Kako zaznati težave s podvozjem?

Težave z optiko podvozja in nepravilnosti v podvozju se kažejo v vodljivosti vašega avtomobila:

  • avto med vožnjo odnaša v določeno smer, čeprav držite volan naravnost,
  • otežena vodljivost avtomobila,
  • ob zaviranju trese volanski obroč,
  • čutite težave pri krmiljenju

Vzrok za nepravilnosti v podvozju lahko povzroči že rahel trk ob robnik, vožnja po slabših, luknjastih cestah, parkiranje na robnikih, ipd. V takšnih primerih se oglasite v naši avtomehanični delavnici, kjer bomo preverili ustreznost nastavitve podvozja in s sodobnimi napravami poskrbeli, da bo vožnja zopet varna in udobna.

AVTO OPTIKA

Avto optika pomeni nastavitev geometrije podvozja. Izvajamo jo z najsodobnejšo opremo HUNTER. S pravilno nastavljenim podvozjem je vožnja bolj varna in udobna, smer vožnje pa je predvidljiva in natančna. Poleg tega vozilo porabi manj goriva in zmanjša obrabo pnevmatik.

ZGLOBI in LEŽAJI
Zglobi vozilu omogočajo vodenje kolesa po cestišču v vseh pozicijah (volanski zglobi, notranji in zunanji, kočniki, silen bloki, gumice stabilizatorja, vezniki ali šipke stabilizatorja). Na slabih cestah so zaradi udarcev zelo obremenjeni in hitro lahko pride do zračnosti in posledično do ropota v potniški kabini. Vozilo z obrabljenimi zglobi postane slabše vodljivo, kar se odraža v neželenem odmikanju določeno smer. Takšne zglobe je potrebno zamenjati z novimi.

Vsak mehanski del ima svojo življenjsko dobo, tudi ležaji. Ta je odvisna predvsem od njegovih dimenzij. Kolesni ležaji imajo različno življenjsko dobo. Predvsem je ta odvisna od njihovih dimenzij. Obrabljene ležaje prepoznamo po zvoku; pri vožnji skozi ovinek se na kolesa prenašajo različne sile, kar povzroča spreminjajoče se zvoke.

AMORTIZERJI in VZMETI
Pomemben del podvozja so tudi blažilci (amortizerji) in vzmeti, saj poskrbijo za večjo stabilnost vozila in udobnejšo vožnjo. Med tem kot se vzmeti prilagajajo nenadnim spremembam na cestišču ali hitrim manevrom voznika, blažilci z absorpcijo energije nakopičeno energijo enakomerno porazdelijo na vozilo.

DIFERENCIALI in POLOSOVINE
Diferencial omogoča prenos energije in pogon zadnjih koles. Zaradi neredne menjave olja v diferencialu se lahko v zobnikih pojavi zračnost in potrebna je njegova zamenjava. Lom zobnikov se pogosto pojavlja tudi pri terenski vozilih, katerih vozniki niso pravilno uporabljali pogona 4×4 ter zapore diferencialov.

Pogonske polosovine, ki se največkrat obrabijo zaradi strganih manšet, je najbolje zamenjati ali obnoviti. V takšnih primerih po navadi zamenjamo tudi manšete, s čimer so zglobi polosi zaščiteni pred prahom in vremenskimi vplivi.

Copyrights 2020 © Avto KVEDER, Vse pravice pridržane Made with 💚 by JU3 spletna delavnica.