HOMOLOGACIJA VOZILA

Z izrazom homologacija označujemo ustreznost vozila s predpisi, ki jih določa določena država. Homologacijsko potrdilo o skladnosti vozila izdajajo pooblaščeni kontrolni organi in je pogoj za registracijo vozila v Republiki Sloveniji. Vsa registrirana vozila v Sloveniji morajo skozi postopek identifikacije in ocene njihovega tehničnega stanja. Zbrani podatki se zbirajo v centralnem registru vozil. V primeru, da na vozilu opravimo določeno predelavo, mora le-to vpisati v homologacijo (homologirati). Če tovrstne predelave niso zabeležene, vozila pri naslednji registraciji ne moremo registrirati, saj ne ustreza izjavi o ustreznosti. V Evropi velja enotna evropska homologacija. Avto KVEDER je pogodbeni partner RTI d.o.o. iz Maribora, s katerim sodelujemo na področju homologacije.

Postopek homologacije

Pri registracijah in tehničnih pregledih se ugotavlja ali je vozilo tehnično brezhibno in ustreza predloženim podatkom v dokumentih. Postopek homologacije ugotavlja ali imajo posamezne predelave vozila (spojlerji, posebna platišča, zatemnjena stekla, druga barva karoserije, ipd.) potrdilo proizvajalca, da ustrezajo določenim zahtevam. Poleg tega pa mora potrdilo o ustrezni vgradnji izdati tudi podjetje, ki opravi omenjeno predelavo. Postopek zahteva tudi preverjanje ustreznosti vgradnje, leza mora biti opravljena pravilno in profesionalno. V kolikor predelave vozila niso vpisane v homologacijski kartonček, smo v prekršku. Homologiramo lahko tudi več predelav hkrati. Zakonsko določen časovni rok, v katerem mora biti predelava na avtomobilu prijavljena, je 15 dni.

Avto KVEDER - Homologacija vozila
Homologacija platišča

Postopki ugotavljanja skladnosti vozil se v skladu z zahtevami predpisov opravijo v naslednjih primerih:

  • za pridobljena rabljena vozila, predhodno registrirana v drugi državi članici EU in za nova vozila z enotno evropsko (ES) homologacijo ali posamično odobritvijo, veljavno v vseh državah članicah EU, se opravi identifikacija in ocena tehničnega stanja,
  • za uvožena rabljena vozila iz držav, ki niso članice EU in za nova vozila brez enotne evropske (ES) homologacije ali posamične odobritve, veljavne v vseh državah članicah EU, se opravi posamična odobritev vozila,
  • za spremembe oz. predelave na vozilih kot je zamenjava platišč/pnevmatik, vzmeti, zatemnitev stekel s folijo, vgradnja vlečne naprave, spojlerjev, zamenjava svetlobnih teles (žarometov, zadnjih luči) …, se opravi posamična odobritev predelanega vozila.

Postopke identifikacije ter ocene tehničnega stanja za vozila kategorije M1 z enotno evropsko homologacijo izvajamo v naših prostorih (Obrtniška ulica 1, Lukovica)

Homologacija žarometi
Homologacija izpušni sistem
 

TEHNIČNI PREGLEDI

Tehnični pregledi so postopki, s katerim pooblaščena pravna oseba preverja tehnično usposobljenost vozil v prometu.

 

REGISTRACIJA VOZILA

V Avto KVEDER lahko opravite tudi vse registracijske postopke, odjavo vozila, vse v povezavi z avtomobilskimi tablicami.

Pogoji uporabe in politika zasebnosti | Copyrights 2024 © Avto KVEDER, Vse pravice pridržane | Made with 💚 by JU3 spletna agencija