Avto KVEDER - Avto svečka
Avto KVEDER - Menjava svečk

MENJAVA AVTOMOBILSKIH SVEČK

Vžigalna svečka je element motorja z notranjim izgorevanjem, ki s pomočjo visokonapetostnega električnega toka iz vžigalne tuljave ali vžigalnega magneta ustvarja iskre. Ta iskra potem vžge mešanico goriva in zraka v bencinskem motorju. Dizelski motorji ne potrebujejo vžigalnih svečk, sej se omenjena mešanica sama vžge. Nekateri dizel motorji uporabljajo žarilno svečko za pomoč pri zagonu v mrzlem vremenu.

Menjava avtomobilskih svečk se običajno ne izvaja prav pogosto. Intervalni čas menjave je odvisen od navodil proizvajalca in načina vožnje, običajno pa na vsakih nekaj deset tisoč kilometrov. Avtomobilskih svečk se ne popravlja, saj se jih zaradi sorazmerno nizke cene venomer kupi in zamenja.

Nedelujočo svečko boste prepoznali po zvoku motorja, med vožnjo pa bo drastično padla njegova moč. Vendar vzrok, da posamezen bat motorja ne dobi električne iskre, ni vedno nedelujoča svečka. Lahko je kriv tudi prekinjen povezovalni kabel.

Pogoji uporabe in politika zasebnosti | Copyrights 2024 © Avto KVEDER, Vse pravice pridržane | Made with 💚 by JU3 spletna agencija