Hitri pregled vozila - Nivo olja
Avto KVEDER - Hitri pregled vozila

HITER PREGLED VOZILA

Se vam zdi, da je z vašim vozilom nekaj narobe? Se pojavlja čuden zvok, ki ga prej ni bilo? Obiščite nas, da se skupaj zapeljemo ter ugotovimo kaj bi lahko bilo narobe. Hitri pregled vozila lahko zazna tovrstne napake, ki jih nato odpravimo na našem servisu. Opravljamo tudi preglede pred vašim daljšim potovanjem, da se lahko brez skrbi odpravite na pot. Veliko pa lahko za dobro delovanje vozila naredite sami. Hitri pregled vozila se v našem servisu sestoji iz preverjenja:

NIVO OLJA
Preverite nivo olja v motorju – po potrebi dolijte olje enake kakovosti, kot piše v servisni knjigi.

HLADILNA TEKOČINA
Preverite nivo hladilne tekočine, če niste prepričani do katere temperature je vaša hladilna tekočina obstojna, obiščite servis, kjer vam bodo vrednosti izmerili. Dvig temperature ponavadi pomeni okvaro termostata ali premalo hladilne tekočine.

TEKOČINA ZA STEKLA
Preverite tekočine za stekla – še posebno v prehodu v zimsko obdobje pravočasno nalijte tekočino za pranje stekel, ki ne zmrzne. Priporočena mešanica je obstojnost do -30°C. Ne pozabite po dolitju tekočine za zimsko obdobje toliko časa čistiti stekel, da pride nova tekočina do šob. To velja za sprednja in zadnja stekla ter pranje žarometov. V nasprotnem primeru šobe in cevi zmrznejo in počijo.

AKUMULATOR
Stanje akumulatorja vam v novejših in boljših vozilih spremlja elektronika in pravočasno opozori na šibek akumulator. V drugih vozilih pa smo lahko pozorni na hitrost zaganjača. Če se le-ta zavrti počasneje kot ponavadi in motor težje vžge, je velikokrat razlog slab akumulator. Slab akumulator tudi bolj obremenjuje alternator ali generator elektrike, zato se s šibkim akumulatorjem ni pametno voziti.

PNEVMATIKE
Pnevmatike ali po domače gume in tlak v pnevmatikah so zelo pomemben dejavnik, zato preverite obrabljenost in globino profila. Zakonsko določena globina je za poletne razmere 1.5 mm in zimske 3 mm. Vendar pa za dobro in predvsem varno vožnjo strokovnjaki priporočajo vsaj še enkrat večjo globino kanalov. Redno preverjajte tlak v pnevatikah. S tem zagotovite optimalno stabilnost vozila in optimalno porabo ter enakomerno obrabo.

SERVO TEKOČINA
Preverite nivo tekočine za hidravlični volan ali t.i. servo tekočino. Pozorno preberite, katero servo tekočino potrebujete za dolitje, saj bi lahko napačna tekočina poškodovala vaš krmilni sistem. Veliko vozil ima že električne volane, kjer tovrstno vzdrževanje odpade.

BRISALCI
Kakovostni brisalci so zagotovo zelo velikega pomena za vašo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Ne dovolite si, da bi kakšno stvar v ključnem trenutku spregledali zaradi črt, ki jih puščajo izrabljeni brisalci. Pravočasno jih menjajte.

OBVEZNA OPREMA
Preverite veljavnost prve pomoči – po zakonu velja 5 let, nato je treba kupiti novo. Vsaka prva pomoč ima označen datum proizvodnje in tisti šteje. Prav tako je obvezen varnostni trikotnik, komplet žarnic in v zimskem času verige, če imate nameščene pnevmatike, ki so namenjene letni uporabi. V zimskem obdobju je priporočjivo v prtljažniku imeti tudi metlico za sneg, odstranjevalec ledu ter priročno lopato. Tudi topla odeja ne bo odveč v primeru, da se vam vozilo pokvari in obstanete v snegu nekaj ur.

SVETILA
Svetila na vozilu so zelo pomembna, saj s tem drugim sporočamo, kaj želimo narediti in sporočamo svojo pozicijo vozila. V veliko vozilih je menjava pregorenih žarnic zelo komplicirana, zato priporočamo obisk servisa takoj, ko pregori žarnica, še posebej, če je to glavni žaromet.

Pogoji uporabe in politika zasebnosti | Copyrights 2024 © Avto KVEDER, Vse pravice pridržane | Made with 💚 by JU3 spletna agencija