Avto KVEDER - Menjava akumulatorja
Avto elektrika in elektronika

MENJAVA AKUMULATORJA IN AVTOELEKTRIKA

Zadnje leta je razvoj elektronike močno napredoval, kar se odraža tudi v avtomobilskem svet. V novih vozilih je vgrajenih že ogromno elektronskih naprav, ki nam olajšajo vožnjo, naredijo potovanje prijetnejše in predvsem poskrbijo za varnejšo vožnjo. Tudi večina mehanskih sistemov v vozilu je odvisnih od električnih komponent. Praktično je celotno vozilo prepleteno z žicami, senzorji in računalniki, ki omogočajo delovanje posameznih sklopov in jih hkrati tudi nadzorujejo. Omenjeni sklopi v vozilu so podpora:

  • varnostnim sistemom (ABS zavore, brisalci, senzorji,…),
  • udobju (servo volan, električni pomik stekel, klima naprava,…),
  • pomoč vozniku pri vožnji (osvetljevanju površin (žarometi, osvetljevanje notranjih površin,…),
  • glasbi (avtoradio),
  • mobilnosti (navigacija, prostoročno telefoniranje,…);

… in za nemoteno delovanje vozila morajo delovati prav vsi. Če je komunikacija med posameznimi centri upravljanja in nadzora prekinjena, lahko pride do pomanjkljivega delovanja ali celo popolnega nedelovanja elektronike in ostalih električnih komponent. Do okvare lahko pride tudi na drugih električnih napravah; alternatorjih, štarterjih, varovalkah, žarnicah, elektromotorjev,… Vsi omenjeni pa črpajo energijo iz osrednje elektrotehnične naprave za shranjevanje električne energije – akumulatorja. Le-ta se stalno polni in prazni, a vseeno nima neskončne življenjske dobe. Če akumulator (zlasti v zimskem času) ne zažene motorja vašega avtomobila običajno rečemo, da je “uničen”, kar pa tehnično ni vedno pravilno. Akumulator je lahko zgolj izpraznjen (ker ste morebiti pustili prižgane žaromete) ali pa je vaš alternator v okvari in ga je možno ponovno napolniti do polne kapacitete. Medtem ko akumulator na koncu svoje življenjske dobe ni več mogoče napolniti, da bi le-ta lahko deloval s polno močjo. Takrat je resnično “uničen” in ga je potrebno zamenjati. Pri nas lahko kupite akumulatorje različnih blagovnih znamk in vrst akumulatorje za navadna vozila in akumulatorje za vozila s funkcijo start-stop:

  • EFB izboljšane nalite baterije (EFB = enhanced flooded) so namenjene za uporabo v vozilih z mikrohibridno Start-Stop funkcijo,
  • AGM baterija je namenjana za uporabo v vozilih z višjo stopnjo Start-Stop funcije, ki vključuje vračanje energije iz zaviranja.

Ob nakupu akumulatorja v naši delavnici, ga brezplačno zamenjamo.

Avtoelektrika in avtoelektronika

V primeru, da vam je na armaturni plošči avtomobila zasvetila opozorilna lučka ali vas je na morebitne napake opozoril osrednji računalnik vozila, se oglasite v našem servisu. Vozilo bom strokovno pregledali in uporabili najmodernejše sodobne avtodiagnostične testerje, s katerimi bomo ugotovili vrsto napake. Znanje, dolgoletne izkušnje in uporaba najmodernejših tehnologij so najboljše garancija, da bo vaše vozilo pri nas v dobrih rokah.

Pogoji uporabe in politika zasebnosti | Copyrights 2024 © Avto KVEDER, Vse pravice pridržane | Made with 💚 by JU3 spletna agencija