Avto KVEDER - Menjava olja vozila
Avto KVEDER - Menjava oljnega filtra

MENJAVA OLJA, OLJNEGA FILTRA

Motorno olje maže in čisti notranje dele motorja, zmanjšuje njihovo obrabo ter trenje med dinamičnimi deli in preprečuje pregrevanje ter korozijo. Po določenem časovnem obdobju olje postane nečisto in manj učinkovito pri opravljanju svoje osnovnih funkcij:

  • izgubi mazalne lastnosti,
  • povečuje porabo goriva in
  • povzroča zmanjšano moč motorja, sčasoma pa lahko privede celo do okvare motorja.

Zato je menjava olja ena izmed najbolj pomembnih vzdrževalnih del na vozilu. Odvisna je od načina vožnje in starosti vozila, oziroma motorja. Zelo priporočljiva je menjava olja na prevoženih 10.000 – 15.000 km oziroma v skladu s tovarniško predpisanim intervalom, ki upošteva tudi vozne razmere. Gre za obvezen periodičen servisni poseg, ki ga največkrat spremlja tudi menjava oljnega filtra. Ta iz olja odstranjuje nečistoče in tako ščiti motor pred poškodbami.

Motor z oljem, ki vsebuje preveč nečistoč, je lahko todi odpove. Ponovno »oživljanje« takšnega motorja pa je drago in pogosto preseže ekonomsko vrednost nekaj let starega vozila.

Kako pogosto je potrebno menjati olje in oljni filter?

Menjava olja je odvisna od načina vožnje in starosti vozila oziroma motorja. Zelo priporočljiva je menjava olja na 10.000 – 15.000 km oziroma v skladu s tovarniško predpisanim intervalom, ki upošteva tudi vozne razmere. Motor z oljem, ki vsebuje preveč nečistoč, je lahko tudi odpove. Ponovno »oživljanje« takšnega motorja pa je drago in pogosto preseže ekonomsko vrednost nekaj let starega vozila.

Pogoji uporabe in politika zasebnosti | Copyrights 2024 © Avto KVEDER, Vse pravice pridržane | Made with 💚 by JU3 spletna agencija