NAJBOLJ BRANE OBJAVE

ELEKTRONSKO NAROČANJE

Ob naročanju prek našega e-obrazca, vam ponujamo 5% popust.

E-NAROČANJE
Akumulator in nizke temperature
  • 17. oktobra 2022

Akumulator in nizke temperature

Nizke temperature lahko pomenijo velike težave za naše avtomobile. V zimskem času se namreč pogosto zgodi, da se nam izprazni akumulator in sredi mraza in vetra ostanemo brez prevoznega sredstva. Dober akumulator ima pri temperaturi okoli ničle le še 80 odstotkov svoje prvotne zmogljivosti, pri 20 stopinjah pod ničlo pa deluje s komaj polovično močjo. Če je bil akumulator že prej v nekoliko »slabši kondiciji«, je ta odstotek še nižji, in na koncu zmanjka moči za zagon motorja.

Primarna funkcija vašega akumulatorja je zagon motorja. S pomočjo elektromotorja vrti oziroma zaganja ročično gred, hkrati pa zagotavlja dovolj napetosti za aktiviranje sistema za vžig, vse dokler motor ne vžge. Vaše vozilo tako potrebuje visoko razelektritev električnega toka za kratek čas (cca 15 sekund)

Kako hladno vreme vpliva na vaš akumulator?

Nizke temperature upočasnijo kemične reakcije v akumulatorju, zaradi česar proizvedejo manj električnega toka. Poleg tega se pod vplivom mraza motorno olje zgosti, zaradi česar je ga je težje črpati skozi blok motorja. V hladnem vremenu želira tudi dizelsko gorivo, zato je pri dizelskih motorjih dejansko potrebno več časa za zagon motorja. Vse to dodatno obremeni akumulator in če je le-ta skoraj prazen, morda ne bo mogel zagnati motorja.

Številke vašega akumulatorja

Seveda obstajajo standardi, s katerimi je mogoče določiti lastnosti posameznega akumulatorja.

Cranking Amps [CA] – v bistvu predstavlja količino moči, ki jo lahko zagotovi vaš akumulator ob zagonu vozila pri zmerni temperaturi. Gre za količino električnega toka, ki ga lahko zagotovi in vzdržuje akumulator vsaj 30 sekund v normalnih podnebnih pogojih 0°C.

Ker akumulator v hladnem vremenu težje zažene motor, je industrija akumulatorjev ustvarila dodaten standard, ki meri, kako dobro bo akumulator deloval pri nizkih temperaturah – CCA.

Cold cranking amps [CCA] – je ključnega pomena za dobro sposobnost zagona ob hladnem vremenu. Gre za število amperov, ki jih lahko akumulator producira 30 sekund pri temperaturi -18°C, dokler napetost akumulatorja ne pade pod nivo 7,2V (velja 12V akumulatorje).

Rezervna kapaciteta akumulatorja (RC) – pomaga napajati električni sistem vašega vozila, ko alternator izpade. Določa koliko minut lahko akumulator dovaja ampersko moč brez, da bi le-ta padla pod minimalno napetost, ki je potrebna za vožnjo vašega vozila.

Z leti akumulator izgublja svojo moč in največja preizkušnja za starejše akumulatorje so ravno mrzli meseci. Če je vaš akumulator star 3 ali več let, je lahko njegova moč že načeta. Lahko se oglasite v naši delavnici in se prepričate ali boš vaš akumulator »preživel« zimo. Izmerili bomo moč akumulatorja vašega vozila in ga po potrebi tudi zamenjali.

Copyrights 2020 © Avto KVEDER, Vse pravice pridržane Made with 💚 by JU3 spletna delavnica.