AVTOMOBILSKA ZAVAROVANJA

  • ZAVRAOVALNICA TRIGLAV

  • ZAVAROVALNICA SAVA

  • ZAVAROVALNICA GENERALI

  • ZAVAROVALNICA ADRIATIC SLOVENICA

  • GRAWE

Kaj pomeni odbitna franšiza?

Odbitna franšiza pomeni, da morate del škode, ki jo povzročite, plačati sami. Lahko je določena v odstotkih, lahko pa v zneskih. Če je določena v odstotkih pomeni, da morate odstotek od zavarovalne vsote plačati sami (če imate 1% odbitne franšize, zavarovalna vsota pa je 23000 EUR sami plačate 230 EUR, preostanek škode plača zavarovalnica). V kolikor je odbitna franšiza določena z zneskom, škode do tega zneska ne dobite poplačane, kar je nad zneskom pa dobite plačano (če je odbitna franšiza 75 EUR potem vse škode pod 75 EUR plačate sami, če je škoda 150 EUR pa 75 EUR plačate sami in 75 EUR zavarovalnica).

Določene zavarovalnice imajo odbitno franšizo pri delnih kombinacijah kaska (steklo, luči, ogledala, divjad, parkirišče). Običajno odbitno franšizo zaračunajo v primeru ko želite, da se poškodovani del vozila zamenja z originalom. V primeru, da se poškodovani del zamenja s kvalitativno enakovrednim delom odbitne franšize v veliki večini primerov ni.

Kaj storiti v primeru škode?

V primeru, da Vam škodo povzroči nekdo drug, greste na zavarovalnico povzročitelja škode (prometne nesreče), prijavite škodo in opravite cenitev, potem pa odpeljete vozilo v popravilo.

V primeru, da škodo povzročite sami oz. je škoda nastala zaradi viharja, toče, vandalizma (na kar nimate vpliva), greste na svojo zavarovalnico, pri kateri imate sklenjeno kasko zavarovanje, zopet prijavite škodo, opravite cenitev in odpeljete vozilo na servis.

V primeru, ko je vozilo v nevoznem stanju, se cenitev opravi na terenu. Ko na zavarovalnici prijavite škodo, se s cenilcem dogovorite, kdaj in kje je možen ogled vozila.

Tudi če je cenitev vozila nepopolna v smislu, da na servisu ugotovijo naknadno škodo, se obvezno opravi naknadni ogled s strani cenilca, ali pa se ga o tem vsaj obvesti. Pomembno je, da se ničesar ne stori brez vednosti cenilca, saj vam izplačilo naknadno ugotovljene škode lahko zavrne, če ga na to ne opozorite.

Kako poteka postopek ob nakupu novega vozila?

Ko se odločite za novo vozilo morate storiti nekaj osnovnih korakov:

1. skleniti zavarovanje

2. prevzeti registrske tablice, prometno dovoljenje in plačati cestnino

Ob sklepanju zavarovanja morate imeti s seboj točne podatke o vozilu – številka šasije, model vozila, podroben seznam morebitne dodatne opreme (najboljša dokumenta sta homologacija ter račun). Le v tem primeru se Vam lahko sklene kakovostno zavarovanje, ki Vam bo v primeru škode krilo nastale stroške. Seveda se pri sklepanju zavarovanja upošteva tudi bonus, če ga le imate, in od zadnjega upoštevanja tega bonusa ni preteklo več kot tri leta.

Kako poteka postopek glede zavarovanja ob prodaji vozila?

1. korak: odjava vozila iz prometa

2. korak: z zavarovalno polico, kopijo odjavljenega prometnega dovoljenja in zeleno karto (če je bila izdana) se prekine zavarovanje (pridite še isti dan, da Vam lahko zavarovanje prekinemo z dnem odjave, če pridete kasneje Vam moramo prekinitev zavarovanja delati na dan, ko prekinjate zavarovanje in ne na dan, ko je bilo vozilo odjavljeno iz prometa – s tem izgubljate denar)

3. korak: ob prekinitvi zavarovanja prejmete vse dokumente za uveljavljanje bonusa na drugem vozilu, bonus Vam velja 3 leta

Ali se bonus deduje?

Bonus se podeduje z vozilom, za kar pa potrebujete sklep o dedovanju in original zavarovalno polico preminulega lastnika.

 

Ali lahko bonus podarim ženi, hčeri, sinu, staršem, zunajzakonskemu partnerju?

Bonus se brez težav prenese z moža na ženo in obratno, ali med zunajzakonskima partnerjema. Prenos otrok – starš načeloma ne predstavlja težav, medtem ko je prenos starš – otrok lahko vprašljiv.

V vsakem primeru pa se lahko obrnete na nas, da pošljemo zadevo naprej in se potrudimo po najboljših močeh, da Vam vse uredimo.

Ali lahko bonus prenesem na drugo zavarovalnico?

Bonus se lahko prenaša iz zavarovalnice na zavarovalnico kakor sami želite. Pogoji se lahko spremenijo in zato imate pravico, da zamenjate zavarovalnico, bonus pa pripada Vam osebno, ne zavarovalnici.

Koliko časa od prodaje vozila še lahko uveljavljam pridobljen bonus?

Tri leta od prekinitve zavarovalne police, na kateri ste imeli bonus.

Kako poteka postopek ob nakupu rabljenega vozila?

1. sklenitev zavarovanja na ime novega lastnika

2. prevzem prometnega dovoljenja in plačilo cestnine s strani novega lastnika (na podlagi že sklenjenega zavarovanja in kupoprodajne pogodbe)

3. stari lastnik dobi nazaj neizkoriščen del premije zavarovanja in cestnine (od dneva odjave do dneva veljavnosti prometnega dovoljenja)